PHILOSOPHY; HISTORY; POLITICS; CULTURAL STUDIES; LATIN AMERICA
Vol. 6 No. 2 (2022): Sección de Estudios Agrarios. Los vínculos entre ciencia, tecnología y agro en Latinoamérica
Dossier

Farming Practices and Professional Development in a Semi-Arid Region in Argentina: Human Resources Training, Job Opportunities and Knowledge Sharing (1958-1974)

Federico Martocci
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas, Instituto de Estudios Históricos y Sociales de La Pampa, Universidad Nacional de La Pampa

Published 2022-12-29

Keywords

  • agro,
  • agronomía,
  • región semiárida,
  • Estado,
  • Argentina
  • farming,
  • agronomy,
  • Semi-Arid Region,
  • State,
  • Argentina
  • agro,
  • agronomia,
  • região semi-árida,
  • Estado,
  • Argentina

How to Cite

Martocci, F. (2022). Farming Practices and Professional Development in a Semi-Arid Region in Argentina: Human Resources Training, Job Opportunities and Knowledge Sharing (1958-1974). ENCUENTROS LATINOAMERICANOS (Segunda Época) ENCLAT ISSN 1688-437X, 6(2), 4–27. https://doi.org/10.59999/6.2.1745

Abstract

Social scientists have analyzed educational policies targeting the agrarian sector in Argentina with a focus on the period from the late 1800s to the mid-1900s. In recent years, research has also centered on the creation of State agencies and how knowledge was shared during that process, and the deployment of public policies in different areas. However, gaps can still be found in the study of State efforts to train human resources, to create and spread knowledge, and to develop public policies for a crucial element of the national economy—farming. This article is aimed at contributing to this line of study. To that purpose, we have explored a key period of time in the training of agri-technicians in La Pampa province, which, despite being in the Pampean region, has marginal productive conditions due to its semi-aridity. The time frame starts with the foundation of the La Pampa University's Agronomy Department, the school of Rural Management, and the school for Livestock Experts, in 1958, and finishes with the creation of the Professional Association of Agronomists, in 1974. Our approach explores the official actions along with the role of the stakeholders, to find synergies and challenges, knowledge sharing at a national and a Latin American level, as well as the displacement of technicians from and to Academia and State agencies. To do so, we have resorted not only to institutional and official sources, but also to information from local magazines, rural outreach journals, technical reports, local news, and verbal testimonies.

Downloads

Download data is not yet available.

References

  1. Albaladejo, Ch. (2006). Le déclin institutionnel du «développement agricole» en Argentine: paroles d’agents en quête d’identités. En J.-F. Baré (Dir.), Paroles d’experts (pp. 161-199). París: Karthala.
  2. Arellano Hernández, A., Kreimer, P., Ocampo Ledesma, J., y Vessuri, H. (Comps.) (2005). Ciencias agrícolas y cultura científica en América Latina. Buenos Aires: Prometeo.
  3. Ascolani, A. (2014). El agrónomo Silvio Spangenberg y la consolidación de la Escuela de Agricultura de Casilda (1900-1928). Revista HISTEDBR, 14(60), 3-20.
  4. Bacolla, N. y Caravaca, J. (2017). Introducción al dossier: Circulación de ideas en torno a los saberes de Estado». Estudios Sociales del Estado, 3(5), 1-11. Recuperado de https://www.estudiossocialesdelestado.org/index.php/ese/article/view/104.
  5. Bohoslavsky, E., y Soprano, G. (Eds.). (2010). Un Estado con rostro humano. Funcionarios e instituciones estatales en Argentina (desde 1880 a la actualidad). Buenos Aires: Prometeo-UNGS.
  6. Bourdieu, P. (2008). Homo academicus. Buenos Aires: Siglo Veintiuno Editores.
  7. Bourdieu, P. (2015). Sobre el Estado. Cursos en el Collège de France (1989-1992). Barcelona: Anagrama.
  8. Bradshaw, A., y Smocovitis, V. (2005). George Ledyard Stebbins. Biographical Memoirs of Fellows of The Royal Society, 51, 399-408.
  9. Buchbinder, P. (2005). Historia de las universidades argentinas. Buenos Aires: Sudamericana.
  10. Caetano, G. (Dir.) (2019). Ciencia, tecnología y producción agropecuaria. Historia de la cooperación bilateral entre Alemania y Uruguay (1856-2018). Montevideo: Planeta.
  11. Cerutti, M. (2019). Trigo y revolución verde en el noroeste de México (1930-1970). Mundo Agrario, 20(43), 1-21. https://doi.org/10.24215/15155994e103
  12. Cian, J. (2020). El Departamento Provincial de Agricultura: expansión y consolidación institucional. Entre Ríos, 1915-1930. Folia Histórica del Nordeste, (38), 7-29. http://dx.doi.org/10.30972/fhn.0384462
  13. Colegio de Ingenieros Agrónomos de La Pampa (1974). Segunda jornada técnica. Simposio sobre pasto llorón en la provincia de La Pampa. Santa Rosa: Colegio de Ingenieros Agrónomos.
  14. Covas, G. (1958). Pasto llorón. Forrajera perenne muy rústica y productiva para la región semiárida de la Argentina. Circular de extensión n.º 3, Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria, Estación Experimental Regional Agropecuaria, Anguil.
  15. Covas, G. (1974). Los pastos sudafricanos en relación a la forrajicultura en La Pampa, con especial referencia al pasto llorón (Eragrostis curvula). En Colegio de Ingenieros Agrónomos de La Pampa. Segunda jornada técnica. Simposio sobre pasto llorón en la provincia de La Pampa (pp. 1-10). Santa Rosa: Colegio de Ingenieros Agrónomos.
  16. De Mendonça, S. R. (2007). Estado e Educação Rural no Brasil: alguns escritos. Río de Janeiro: Faperj-Vício de Leitura.
  17. Di Liscia, M. S., y Soprano, G. (Eds.) (2017). Burocracias estatales. Problemas, enfoques y estudios de caso en la Argentina (entre fines del siglo XIX y XX). Rosario: Prohistoria.
  18. Djenderedjian, J. (2014). El Estado, presente. Aproximación a las políticas gubernamentales de desarrollo tecnológico, investigación y extensión rural en la Argentina de finales del siglo XIX e inicios del XX. Revista de Historia Americana y Argentina, 49(2), 77-110. https://revistas.uncu.edu.ar/ojs/index.php/revihistoriargenyame/article/view/2481.
  19. Djenderedjian, J. (2019). Políticas de difusión e innovación agraria en la Argentina, 1871-1930: el Estado nacional como creador de instrumentos de desarrollo. Encuentros Latinoamericanos, vol. III(1), 142-170. https://ojs.fhce.edu.uy/index.php/enclat/article/view/279.
  20. Frederic, S., Graciano, O., y Soprano, G. (Coords.) (2010). El Estado argentino y las profesiones liberales, académicas y armadas. Rosario: Prohistoria.
  21. Galván, V., y Osuna, F. (Comps.) (2014). Política y cultura durante el «Onganiato». Nuevas perspectivas para la investigación de la presidencia de Juan Carlos Onganía (1966-1970). Rosario: Prohistoria.
  22. Gárgano, C. (2011). La reorganización de las agendas de investigación y extensión del Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA) durante la última dictadura militar argentina (1976-1983). Realidad Económica, (258), 120-149.
  23. Gárgano, C. (2014). Experimentación científica, genética aviar y dictadura militar en el Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (1956-1976). Mundo Agrario. Revista de Estudios Rurales, 15(28), 1-31. https://www.mundoagrario.unlp.edu.ar/article/view/MAv15n01.
  24. Girbal-Blacha, N. (1992). Tradición y modernización en la agricultura cerealera argentina, 1910-1930. Comportamiento y propuestas de los ingenieros agrónomos. Jarbuch fur Geschichte von Staat, Wirtschaft und Gesellschaft Lateinamerikas, 29, 369-395.
  25. Gómez, H. E. (2008). Facultad de Agronomía de La Pampa. 50 años. Revista de la Facultad de Agronomía, 19, 3-9.
  26. Graciano, O. (2001). La construcción de un espacio profesional agronómico: programa y práctica de los ingenieros agrónomos argentinos, 1890-1910. Anuario IEHS, (16), 445-469.
  27. Graciano, O. (2017). Ciencia, profesión académica y burocracia en el Estado liberal. La genética vegetal y la gestión de la agricultura. En M. S. Di Liscia y G. Soprano (Eds.), Burocracias estatales. Problemas, enfoques y estudios de caso en la Argentina (entre fines del siglo XIX y XX) (pp. 163-186). Rosario: Prohistoria.
  28. Graciano, O., y Martocci, F. (2021). Los desplazamientos entre universidad, burocracia estatal y militancia política. La trayectoria profesional de Andrés Ringuelet, entre La Plata, La Pampa y Tucumán (1906-1968). En F. Martocci y M. Lanzillotta (Eds.), Universidades en clave regional. Estudios de caso y escalas de análisis en la Argentina (segunda mitad del siglo XX) (pp. 39-70). Rosario: Prohistoria-EdUNLPam.
  29. Guillen, P. (1967). II Reunión Nacional para el Estudio de las Regiones Áridas y Semiáridas. Sesión Preparatoria. IDIA, (19), 3-4.
  30. Gutiérrez, T. (2007). Educación, agro y sociedad. Políticas educativas agrarias en la región pampeana (1897-1955). Buenos Aires: Bernal.
  31. Gutiérrez Núñez, N. L. (2020). Revolución verde en los suelos agrícolas de México. Ciencia, políticas públicas y agricultura del maíz, 1943-1961. Mundo Agrario, 21(47), e142. https://doi.org/10.24215/15155994e142
  32. Harwood, J. (2018). The green revolution as a process of global circulation: plants, people and practices. Historia Agraria, (75), 7-31. https://doi.org/10.26882/histagrar.075e01h
  33. Heredia, M. (2015). Cuando los economistas alcanzaron el poder (o cómo se gestó la confianza en los expertos). Buenos Aires: Siglo Veintiuno Editores.
  34. Instituto de Suelos y Agrotecnia (ISYA) (1948). La erosión eólica en la región pampeana y plan para la conservación de los suelos. Buenos Aires: Ministerio de Agricultura de la Nación.
  35. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA) (1960). Memoria técnica de la Estación Experimental Agropecuaria de Anguil. Buenos Aires: Secretaría de Estado de Agricultura y Ganadería de la Nación, INTA.
  36. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA) (1970). Gira por la Región Pampeana. IDIA, (23), 159-164.
  37. Ipucha Aguerre, J. (1964). La Estación Experimental de Anguil. IDIA, (13), 15-18.
  38. Kugler, W. F. (1964). Plan de extensión en conservación de suelos y establecimiento y manejo de pasturas para la región pampeana semiárida. IDIA, (13), 61-62.
  39. Lassalle, J. C. (1957). Política forestal y métodos de aprovechamiento con relación al bosque pampeano de caldén. Ingeniería Agronómica. Revista del Centro Argentino de Ingenieros Agrónomos, 15(4), 5-15.
  40. Lluch, A., y Comerci, M. E., (2011). La economía de La Pampa: una perspectiva de largo plazo (1930-2001). En A. Lluch y M. S. Di Liscia (Eds.), Historia de La Pampa II. Sociedad, Política y Economía de la crisis del treinta al inicio de un nuevo siglo (pp. 15-56). Santa Rosa: EdUNLPam, Santa Rosa.
  41. Lorek, T. (2013). Imagining the midwest in Latin America: US Advisors and the Envisioning of an Agricultural Middle Class in Colombia’s Cauca Valley, 1943-1946. The Historian, 75, 283-305. https://doi.org/10.1111/hisn.12008
  42. Martocci, F. (2014a). Cultivar al agricultor en la pampa seca. Generación y difusión de conocimientos agrícolas en las primeras décadas del siglo XX. Mundo Agrario, 15(29), 1-26. https://www.mundoagrario.unlp.edu.ar/article/view/MAv15n29a02.
  43. Martocci, F. (2014b). La producción agrícola en los márgenes: prácticas, saberes e innovaciones en el Territorio Nacional de La Pampa (1883-1940). Boletín del Instituto de Historia Argentina y Americana «Dr. Emilio Ravignani», (41), 11-48. http://revistascientificas.filo.uba.ar/index.php/boletin/article/view/6752.
  44. Martocci, F. (2018). Técnicos para el agro pampeano. Formación universitaria, redes profesionales y producción de saberes: un abordaje a partir de trayectorias particulares. Revista IRICE, (34), 9-41.
  45. Martocci, F. (2020). Con los pies en el surco. Instituciones estatales y actores de la ciencia agropecuaria en La Pampa (1958-1983). Buenos Aires: Prometeo.
  46. McCook, S. (2002). States of Nature. Science, agriculture, and environment in the Spanish Caribbean, 1760-1940. Austin: University of Texas Press.
  47. Ministerio de Economía y Asuntos Agrarios (1964). Día de la Conservación del Suelo, (5). Santa Rosa: Subsecretaría de Asuntos Agrarios.
  48. Morresi, S., y Vommaro, G. (Comps.) (2011). Saber lo que se hace. Expertos y política en Argentina. Buenos Aires: Prometeo-UNGS.
  49. Moyano, D. (2011). La Escuela de Arboricultura y Sacarotecnia de Tucumán y su papel en el desarrollo agroindustrial de la provincia, 1880-1920. Travesía. Revista de Historia Económica y Social, (13), 229-246.
  50. Neiburg, F., y Plotkin, M. (Comps.) (2004). Intelectuales y expertos. La constitución del conocimiento social en la Argentina. Buenos Aires: Paidós.
  51. Obschatko, E. (1988). La transformación económica y tecnológica de la agricultura pampeana. 1950-1984. Buenos Aires: Ediciones Culturales Argentinas.
  52. Peters, H. F., y Catalani, H. (1967). Las áreas destruidas por médanos pueden recuperarse para la explotación pecuaria. IDIA, (19), 47-49.
  53. Plencovich, M. C., Costantini, A. O., y Bocchicchio, A. M. (2009). La educación agropecuaria en la Argentina. Génesis y estructura. Buenos Aires: Ediciones Ciccus.
  54. Plotkin, M., y Zimmermann, E. (Comps.) (2012a). Los saberes del Estado. Buenos Aires: Edhasa.
  55. Plotkin, M., y Zimmermann, E. (Comps.) (2012b). Las prácticas del Estado. Política, sociedad y elites estatales en la Argentina del siglo XX. Buenos Aires: Edhasa.
  56. Prego, A. (1967). El problema nacional de la aridez y su conocimiento por los argentinos». IDIA, (19), 6-7.
  57. Prego, A., Tallarico, L., Bellón, C., y Calcagno, J. (1955). Relevamiento detallado del área de la Estación Experimental de Anguil (Pcia. de La Pampa). Buenos Aires: Instituto de Suelos y Agrotecnia, Dirección General de Investigaciones Agrícolas, Ministerio de Agricultura y Ganadería.
  58. Ras, N., Caimi, R., Fernández Alsina, C., y Pastor, C. (1994). La innovación tecnológica agropecuaria. Aspectos metodológicos de la transferencia de tecnología. Buenos Aires: Academia Nacional de Agronomía.
  59. Ringuelet, A. (1964). Conferencia del Ing. Agr. Andrés Ringuelet. En Ministerio de Economía y Asuntos Agrarios. Día de la Conservación del Suelo, (5), 19-25. Santa Rosa: Subsecretaría de Asuntos Agrarios.
  60. Ringuelet, A. (1967). Centro de Observaciones del Oeste Pampeano. IDIA, (19), 71-75.
  61. Rodríguez, L. G., y Soprano, G. (Eds.) (2018). Profesionales e intelectuales de Estado. Análisis de perfiles y trayectorias en la salud pública, la educación y las fuerzas armadas. Rosario: Prohistoria.
  62. Rodríguez Vázquez, F. (2013). Educación y vitivinicultura. Formación de recursos humanos y generación de conocimientos técnicos en Mendoza (1890-1920). Rosario: Prohistoria.
  63. Trapaglia, Á. B. (1973). Dos años de gobierno en La Pampa. Santa Rosa: Talleres Gráficos de la División Imprenta, Consejo Provincial de Difusión, Gobierno de La Pampa.
  64. Van Ausdal, S. (2013). Presentación del dossier «Nuevas historias agrarias de América Latina». Historia Crítica, (51), 13-19. https://doi.org/10.7440/histcrit51.2013.01.
  65. Vessuri, H. (2005). La tecnología de la investigación en la temprana fitotecnia sudamericana: Horovitz, el maíz y la investigación agrícola. En A. Arellano Hernández, P. Kreimer, J. Ocampo Ledesma y H. Vessuri (Comps.), Ciencias agrícolas y cultura científica en América Latina (pp. 15-44). Buenos Aires: Prometeo.
  66. Vilella, F. (Coord.) (2005). Historia de la Facultad de Agronomía de la UBA, 1904-2004. Cien años de educación, ciencia y tecnología para el desarrollo. Buenos Aires: Facultad de Agronomía, Universidad de Buenos Aires.
  67. Worster, D. (1979). Dust Bowl: The Southern Plains in the 1930s. Nueva York: Oxford University Press.
  68. Zuleta, C. (2020). Laboratorios de cambio agrario: tecnología y ciencia en el campo. Presentación. Historia Mexicana, 70(1), 61-97. https://doi.org/10.24201/hm.v70i1.4076.