PHILOSOPHY; HISTORY; POLITICS; CULTURAL STUDIES; LATIN AMERICA
Vol. 3 No. 1 (2019): Agrarian Studies Section
Dossier

Regulatory policies in Argentine viticulture. Crisis and intervention of the state. 1930-1940

María Silvia Ospital
Conicet/ Universidad Nacional de la Plata/ Universidad Nacional de Quilmes

Published 2019-10-10

How to Cite

Ospital, M. S. (2019). Regulatory policies in Argentine viticulture. Crisis and intervention of the state. 1930-1940. ENCUENTROS LATINOAMERICANOS (Segunda Época) ENCLAT ISSN 1688-437X, 3(1), 95–116. https://doi.org/10.59999/3.1.277

Abstract

As has been widely studied, since the beginning of modern winemaking -around 1870-, the government was active in promoting and supporting the wine sector. However, their participation was crucial at certain moments in its history. In this regard, the creation of the Regulatory Board Wine (1935-1943) was much more than a temporary measure trying to mitigate the problems of the market.

This paper presents a comprehensive overview of government action in this field, comparing the various initiatives that appeared in the 1930 decade in the context of one of the most important crisis exhibited by the industry. Those policies defined, to a large extend, the structure of winemaking until late XX century. In particular, we aim to explain the political and economic reasons behind the creation of Wine Regulatory Board and its performance.

 

Downloads

Download data is not yet available.

References

GIRBAL-BLACHA, N. (1987). «Ajustes de una economía regional. Inserción de la vitivinicultura cuyana en la Argentina agroexportadora, 1885-1914». Investigaciones y Ensayos, vol. 35, pp. 409-443.
GIRBAL-BLACHA, N. y OSPITAL, M. S. (2005). «“Vivir con lo nuestro”: Publicidad y política en la Argentina de los años 1930». Revista Europea de Estudios Latinoamericanos y del Caribe, vol. 78, pp, 49-66. Disponible en: https://s3.amazonaws.com/academia.edu.documents/38335161/78_Girbal_Ospital_vivir_con_lo_nuestro.pdf?AWSAccessKeyId=AKIAIWOWYYGZ2Y53UL3A&Expires=1556680811&Signature=n6mICMr1BvfZGcZzXmVRaxP1YAw%3D&response-content-disposition=inline%3B%20filename%3DVivir_con_lo_nuestro_Publicidad_y_polit.pdf [Consultado el 26 de abril de 2019].
MARIANETTI, B. (1965). El racimo y su aventura. Buenos Aires: Ed. Platina.
MARTIN, J. (1992). Políticas estatales y conformación de una burguesía industrial regional. Mendoza: Ediunc.
MATEU, A. M. (1994). «Bancos, créditos y desarrollo vitivinícola». Cuadernos de Historia Regional, n.º 17.
MATEU, A. M. (1998). Poder, economía y espacio en Mendoza 1850 – 1900. Mendoza: Universidad Nacional de Cuyo.
MATEU, A. M. (2000). «Modelos vitivinícolas en Mendoza (Argentina): desarrollo y transformaciones en un período secular, 1870-2000». Historia Económica & Historia de Empresas, vol. III, n.º 1, pp. 111-148. doi: 10.29182/hehe.v3i1.127
MATEU, A. M. (2002). «La vitivinicultura mendocina: ¿una opción dura y no demorada en la periferia de la periferia? (1870-1920)», presentado a las XVIII Jornadas de Historia Económica, Mendoza, setiembre.
MATEU, A. M. (2003). «El mercado de trabajo vitivinícola en la provincia de Mendoza y los nuevos actores». Revista Interdisciplinaria de Estudios Agrarios, n.º 18, pp. 5-37.
RICHARD-JORBA, (2003), «El mercado de trabajo vitivinícola en Mendoza y los nuevos actores: el “contratista de viñas” Aproximación a un complejo sistema de empresarios y trabajadores. 1880-1910». Revista interdisciplinaria de Estudios Agrarios, n.º 18, PIEA, Facultad de Ciencias Económicas, Universidad de Buenos Aires.
RODRÍGUEZ, C. (1979). Lencinas y Cantoni. El populismo cuyano en tiempos de Yrigoyen. Buenos Aires: Editorial de Belgrano.
SUPPLEE, J. E. (1988). Provincial Elites and the Economic Transformation of Mendoza, Argentina.1880-1914. Austin: University of Texas.